Atopisk dermatit
Atopiskt eksem
Vad är atopisk dermatit? Hur kan jag behandla mitt eksem?
Frågorna kan vara många.
På Afecto Skärholmen hudmottagning har vi lång erfarenhet av behandling av atopiskt dermatit.
Besväras du av atopisk dermatit är du välkommen till oss med din remiss. Vi ser fram emot att hjälpa dig!
Är du under pågående behandling för atopiskt dermatit sedan innan men vill behandla hos oss istället? Vårt team på Älvsjö hudmottagning önskar dig hjärtligt välkommen för fortsatt behandling hos oss. Kontakta oss så hjälper vi dig!
Jag har en remiss
Kontakt via telefon
Telefon: 08-449 69 19, knappval 3
Jag har ingen remiss
Har du ännu ingen remiss men misstänker att du har atopiskt dermatit? Då behöver du få en remiss som skickas till oss från din vårdcentral eller vård app. När vi sedan fått remissen skickas en kallelse ut till dig.
Såhär går du tillväga för att komma till oss:
Steg 1: Besök din närmsta vårdcentral.
Steg 2: Be din vårdcentral skicka remiss till oss.
Steg 3: Kallelse från oss skickas till dig.
Såhär hittar du till oss
Vi erbjuder generösa öppettider, såväl kvällar och lördagar utöver dagtid för att du som patient ska ha möjlighet att fullfölja din behandling för psoriasis på bästa sätt.
Öppettider på mottagningen
Måndag - fredag 08.00-16.00
Lördag - Stängt
Söndag - Stängt
Adress
Skärholmsgången 1
127 48 Skärholmen
Atopisk dermatit, eller atopiskt eksem, är en hudsjukdom som kan uppstå i alla åldrar. Det karakteriseras av torr hud och kliande utslag som kan förekomma på olika delar av kroppen beroende på ålder. Sjukdomen har en ärftlig komponent och kan inte botas helt, men symtomen kan lindras effektivt med rätt behandling. Det är viktigt att veta att atopisk dermatit inte är smittsamt.
Vi forskar inom atopisk dermatit
På Älvsjö hudmottagning bedriver vi aktiv forskning inom atopisk dermatit och är för närvarande engagerade i en ny klinisk studie för att förbättra förståelsen och behandlingen av denna sjukdom.
Vanliga symptom vid atopisk dermatit
Vanliga symptom på atopiskt eksem inkluderar torr och fjällande hud, samt utslag som orsakar klåda och sprickor i huden som kan vara smärtsamma. Det uppstår även risk för infektion i sår med grumlig sårvätska och tjocka, gulaktig sårskorpor. Huden kan även bli tjock och rynkig hud på områden med långvarigt eksem.
Beroende på ålder kan placeringen av utslagen variera.
Det finns olika typer av atopisk dermatit, både i hur det ser ut och var det är lokaliserat. Här nedan beskriver vi några av de olika typerna som finns.
Atopiskt eksem
Detta är torra och kliande områden på huden. På ljus hud blir eksemet ofta rött, medan det på mörk hud kan se mörkare ut än den omgivande huden.
Atopiska vinterfötter
Atopiska vinterfötter Atopiska vinterfötter innebär att huden under fotsulorna och stortårna fjällar mycket, och att huden på fötterna spricker. Det är vanligast hos barn mellan fyra och tolv års ålder.
Myntformat eksem
Myntformat eksem är runda utslag, som ofta kommer på armar och ben. Det kallas även nummulärt eksem. Det är oftast personer över 50 år som får denna typ av eksem.
Ögonlockseksem
Ögonlockseksem är eksem runt ögonen. Det är oftast tonåringar och vuxna som får det.
Toalettsits-eksem
Toalettsitts-eksem sitter på skinkorna och baksidan av låren hos barn. Det beror inte på att barnet skulle vara känsligt för toalettsitsen. Eksemet har fått sitt namn utifrån formen och området på huden där besvären finns.
"Jag har atopisk dermatit vad händer nu?"
Att få beskedet att ha en kronisk hudsjukdom kan kännas tufft och det är naturligt att det skapar en hel del känslor och reaktioner.
Det du bör ha med dig är att du inte är ensam och att det finns ett flertal behandlingsmetoder med god effekt för att lindra dina besvär. Hos oss på Afecto Skärholmen hudmottagning arbetar erfaren sjukvårdspersonal som ger dig god information och skapar en behandlingsplan för just din typ av atopisk dermatit.
Vad kan jag göra själv?
För att lindra besvären som uppstår av atopiskt dermatit finns det en hel saker du kan tänka på.
Håll huden mjuk
Applicera regelbundet och generöst med mjukgörande medel, såsom en hudkräm, för att lindra klåda och hjälpa huden att bibehålla sitt naturliga skydd mot nötning, kemikalier och vatten. Glöm inte att smörja även under perioder när eksemet är i ett lugnare skede. Detta kan förlänga perioder utan besvär mellan skov.
Försök att inte klia på huden
Håll naglarna korta och vara varsam när du smörjer in huden för att minska risken till att börja klia sönder huden. Genom att använda bomullshandskar kan du även minska risken för att klia nattetid.
Undvik uttorkning av huden
Försök att hålla huden från att torka ut. Kortare dusch och bad, samt att använda en mild tvål vid dessa tillfällen.
Efter att du duschat eller badat, är det också viktigt att smörja in huden med mjukgörande medel.
Välj luftiga kläder
Att svettas kan ge upphov till att huden kliar. Välj därför kläder i material som släpper igenom mycket luft och därmed håller huden sval. Material som exempelvis bomull släpper igenom mer luft än syntetkläder.
Skydda dig mot ämnen som kan ge besvär
Starka kemikaler kan både utlösa och förvärra ditt eksem. Skydda dig därför lite extra när du kommer i kontakt med denna typ av ämnen. Välj skonsamma alternativ såsom oparfymerat tvätt, disk-och sköljmedel och använd plasthandskar när du diskar.
Sola försiktigt
Vistas sparsamt i solen för att undvika att bränna dig då hud med atopiskt dermatit är extra känslig.