top of page

Psoriasis

Här har vi samlat information om Psoriasis samt hur vi på Afecto Skärholmen hudmottagning behandlar just Psoriasis.

3.png

Besväras du av psoriasis?

"Psoriasis i hårbotten? Psoriasis artrit? Hur behandlar man psoriasis? " 

Frågorna kan vara många. 

På Afecto Skärholmen hudmottagning har vi lång erfarenhet av behandling av psoriasis och är också de enda som erbjuder UVB-ljusbehandling som har en väldigt god effekt för hudsjukdomen. Hur behandlar man psoriasi

Vi ser fram emot att hjälpa dig!

7.png
Jag har redan en remiss

Jag har en remiss 

Är du under pågående behandling för psoriasis sedan innan? Kanske har du fått behandling genom Psoriasisföreningen? 
 

Vårt team på Afecto Skärholmen Hudmottagning önskar dig hjärtligt välkommen för fortsatt behandling hos oss. Kontakta oss så hjälper vi dig! Ingen ny remiss behövs.

För att nå oss gör du det enklast genom 1177/Vårdguiden.

Snart kan du boka, omboka och avboka dina tider Via 1177

Kontakt via telefon och mail
Telefon: 08-449 69 19, knappval 3

Mail: info@afecto.se

kvinna Typing
Jag har ingen remiss

Jag har ingen remiss

Har du ännu ingen remiss men misstänker att du har psoriasis?
 

Då behöver du få en remiss som skickas till oss från din vårdcentral eller vård app. När vi sedan fått remissen skickas en kallelse ut till dig. 
 

Såhär går du tillväga för att komma till oss:

Steg 1: Besök din närmsta vårdcentral.
Steg 2: Be din vårdcentral skicka remiss till oss.
Steg 3: Kallelse från oss skickas till dig.

kvinna Typing
Uvb ljusbehandling

Psoriasis behandling med
UVB-ljusbehandling

Vid behandling av psoriasis använder vi oss av ljusbehandling med UVB-ljus som sker i våra särskilda UVB-boxar. UVB-ljuset har en läkande effekt vid psoriasis, eksem och andra hudsjukdomar.

Varför är UVB-ljusbehandling så effektivt
för psoriasis?

Ljuset normaliserar och förhindrar hastig celldelning där huden är sjuk och har även en direkt effekt på kroppens immunförsvar.

Behandlingen görs i kur om cirka 20-30 behandlingar men i korta sekvenser, ibland endast 30 sekunder per gång men som sedan trappas upp utifrån din behandlingstrappa. På Afecto Skärholmen Hud erbjuder vi generösa öppettider så du har möjlighet att planera in din kur med UVB-ljusbehandling på ett bra sätt.

Öppettider

Vi erbjuder generösa öppettider, såväl kvällar och lördagar utöver dagtid för att du som patient ska ha möjlighet att fullfölja din behandling för psoriasis på bästa sätt. 

 

Öppettider på mottagningen 
Måndag - fredag 08.00-16.00

Lördag Stängt
Söndag Stängt


Adress
Skärholmsgången 1
127 48 Skärholmen

Såhär hittar du till oss

Vad är psoriasis

Psoriasis är en kronisk inflammatorisk hudsjukdom som bland annat kan resultera i röda, fjällande utslag som ofta kliar.

Sjukdomen uppstår när immunförsvaret felaktigt attackerar kroppens egna vävnader, vilket leder till inflammation och en ökad produktion av hudceller. Det är viktigt att notera att psoriasis inte är smittsamt. 

6.png

Vanliga symptom vid psoriasis

Vanliga symptom på psoriasis inkluderar runda, röda utslag med tydliga gränser som täcks av gråaktiga eller silveraktiga fjäll. Huden kliar ofta och flagnar. Om det yttersta hudlagret klias bort kan det leda till små blödningar.

Det finns olika former av hudförändringar vid psoriasis och utslagen ser olika ut beroende på var på kroppen de sitter. Vanliga platser för utslag inkluderar armbågar, knän, hårbotten, nedre delen av ryggen, under brösten, armhålorna, ljumskarna samt hand- eller fotryggen. Det är ovanligt med psoriasis i ansiktet och på ögonlocken, men det förekommer.

Olika typer av psoriasis

Det finns olika typer av psoriasis, både i hur det ser ut och var det är lokaliserat.

Här nedan beskriver vi några av de olika typerna som finns.

Invers psoriasis

Invers psoriasis kännetecknas av röda, inflammerade områden som inte har de karakteristiska fjällen. Vanligt förekommande i hudveck som ljumskar, armhålor och under brösten.

Plackpsoriasis

Plackpsoriasis ger upphov till välavgränsadefläckar och kraftig fjällning i huden som ofta drabbar knän och armbågar. Man kan ofta se en rodnad hud som blöder. 

Guttat psoriasis

Guttat psoriasis uppträder som små, droppformade fläckar på huden. Dessa fläckar är vanligtvis mindre än de i plackpsoriasis och kan vara mer diffust fördelade över kroppen. Guttat psoriasis är ofta kopplat till infektioner och kan uppstå plötsligt.

Nagelspsoriasis

Nagelpsoriasis påverkar naglarna och kan leda till förtjockning, gropar och missfärgning av naglarna. Ibland kan nagelpsoriasis vara det enda tecknet på sjukdomen.

Psoriasisartrit,
vad är det?

Ledpsoriasis

En del personer med psoriasis utvecklar också psoriasisartrit, vilket innebär att kroppens leder angrips och kan orsaka smärta och stelhet. Psoriasisartrit uppstår vanligtvis mellan 30-55 års ålder och oftast efter att hudsymptom har konstaterats. Ungefär en tredjedel av alla personer med psoriasis får någon form av ledbesvär.

"Jag har psoriasis, vad händer nu?"

Att få beskedet att ha en kronisk hudsjukdom kan kännas tufft och det är naturligt att det skapar en hel del känslor och reaktioner.

 

Det du bör ha med dig är att du inte är ensam och att det finns ett flertal behandlingsmetoder med god effekt för att lindra dina besvär. Hos oss på Afecto Skärholmen Hud arbetar erfaren sjukvårdspersonal som ger dig god information och skapar en behandlingsplan för just din typ av psoriasis. 

7.png

Var på kroppen kan psoriasis uppstå?

Psoriasis kan drabba de allra flesta delar av kroppen

Psoriasis kan drabba de allra flesta delar av kroppen med allt ifrån hårbotten, naglar och hudveck. Sjukdomen kan se lite olika ut beroende på lokalisation.


Psoriasis i hårbotten
Psoriasis i hårbotten kan variera från lätt till svår fjällbildning och orsaka klåda. Fläckarna förekommer ofta nära hårfästet vid öronen, pannan eller bakhuvudet och kan sträcka sig ner en bit under hårfästet.

 

Psoriasis i underlivet/hudveck
Invers psoriasis, en speciell variant, uppstår i fuktiga och varma hudområden såsom armhålor, under brösten, ljumskar och underlivet. Det kännetecknas av röd och blank hud utan fjäll. Det kan lätt förväxlas med svampinfektion eftersom det inte finns några tydliga fjäll.

Nagelpsoriasis
Det är vanligt att se förändringar på naglarna vid psoriasis, särskilt i samband med psoriasisartrit. Dessa förändringar kan inkludera små gropar, lossnad nagelkant, eller tjockare, missfärgad och ojämn nagelplatta. 

Psoriasis i hörselgången
Psoriasisutslag i hörselgången är vanligtvis i den yttre delen och resulterar i röd, fjällande hud med klåda. Liknande förändringar kan uppstå vid mjälleksem, men med mjälleksem följer ofta feta hudavlagringar.

Psoriasis på händer och fötter
Psoriasis på händer och fötter kan variera i utseende och symtom. Det kan innefatta hudutslag, hudsprickor, kraftigt förtjockad hud och fjällning. 

Behandlingsmetoder

Våra behandlingsmetoder

På Afecto Skärholmen Hudmottagning kan vi behandla din psoriasis med hjälp av bland annat läkemedel och UVB-ljusbehandling. Du får också god information om hur du kan ta hand om din hud hemma för att lindra och förebygga dina besvär.

Behandlingsmetoder
7.png

"Vad kan jag göra själv?"

Att leva med psoriasis kan både vara tidskrävande och påfrestande. Men det finns saker du kan göra för att hjälpa till att dina symptom inte förvärras.

En viktig faktor är att hålla huden mjuk och smidig genom att regelbundet smörja in dig med mjukgörande salva eller kräm. Har du psoriasis i hårbotten kan du också använda salva för avfjällning. Försök att hitta en rutin som passar dig och som du håller kontinuerlig. 

Vid ditt besök hos oss får du god information om egenvård. Tveka inte att fråga oss om du har frågor.

bottom of page