top of page

Godartade hudförändringar

Kanske har du hittat en knöl som oroar? 
Det är viktigt att förstå att de flesta av dessa förändringar är ofarliga och utgör vanligtvis ingen hälsorisk. Tre sådana hudförändringar som ofta förekommer är lipom, aterom och seborroisk keratos.

Lipom
Lipom är små, mjuka knölar som består av fettvävnad och kan uppkomma var som helst på kroppen. De är oftast smärtfria och kräver sällan behandling om de inte orsakar obehag eller kosmetiska bekymmer. Lipom kan vara små och obemärkta eller växa till större knölar.

 

Aterom
 
Aterom är godartade cystor som utvecklas från talgkörtlar i huden. Dessa cystor innehåller talg och kan bildas i hårsäckar. Precis som lipom är de oftast smärtfria och orsakar vanligtvis inga problem om de inte blir infekterade eller inflammerade. Ateromcystor kan vara mjuka eller fasta beroende på innehållet.

'

Seborroisk Keratos
Seborroisk keratos är en annan vanlig godartad hudförändring som kan dyka upp som bruna eller svarta fläckar eller knölar på huden. Dessa förändringar är oftast helt ofarliga och förekommer oftare med åldern. De kan ha olika former och texturer, men kräver sällan behandling om de inte irriterar eller orsakar estetiska bekymmer.

bottom of page