VÅRTOR
BAKGRUND OCH ORSAK
Vårtor är ofarliga förändringar i det övre hudlagret orsakat av en virusinfektion (Humant papillomvirus, HPV). Barn får oftast lättare vårtor än vuxna på grund av ett inte färdigutvecklat immunförsvar, men även vuxna kan drabbas och då oftast på grund av nedsatt immunförsvar. Vårtor är oftast asymtomatiska, (du har en infektion men upplever inga symptom.Vårtorna är inte farliga, men kan däremot göra ont och kännas mindre kosmetiskt smickrande.
HUR FÅR MAN VÅRTOR?
Man smittas lättast genom indirekt kontakt med vårtor. Allmänna ytor där man går barfota är en vanlig smittväg, som exempelvis badhus, sim- eller idrottshallar där det är varmt och fuktigt och där fjällager av vårtor återfinns. Även direktkontakt med vårtor orsakar smitta. Runda upphöjningar, hårdare kant med mjukhet i mitten är ett vanligt symptom. Oftast är vårtan vit och knottrig på ovansidan och kan både klia och ömma även om du till största delen av tiden inte känner den. Du kan ibland se svarta prickar i vårtan. Detta är på grund av att kärlen hamnar i kläm.
OLIKA FORMER AV VÅRTOR
Vårtor ges olika namn beroende på utseende och kroppslokalisation. Vårtor på händer och fötter kallas ofta verruca vulgaris. Dessa är hudfärgade, gryniga med mörka punkter på ytan.
Platta vårtor (verruca plana) är platta, hudfärgade och millimeterstora. Dessa ses vanligen på handryggar och/eller i ansiktet. Ömhet upplevs ofta på tryckutsatta områden såsom vårtor på fotsulan (verruca plantaris). Filiforma vårtor (verruca filiformis) är vårtor som utseendemässigt liknar hudfärgade ”tappar”. Dessa är oftast belägna på läppar och/eller näsa och ses främst hos barn.
VERUCCA PLANA
Bildkälla: Dermis.net
VERUCCA PLANTARIS
Bildkälla: Wikipedia
VERUCCA VULGARIS
Bildkälla: Internetmedicin.se
VERUCCA FILIFORMIS
Bildkälla: Dermnet.com
VAD KAN JAG GÖRA SJÄLV FÖR ATT UNDVIKA VÅRTOR?
-
Försök undvika direktkontakt med vårtor, inklusive dina egna.
-
Tvätta händerna med tvål om du vidrört en vårta.
-
Försök att inte riva på dina vårtor.
-
Om du använder fil på dina vårtor ska du inte använda samma fil till den friska huden.
-
Fotvårtor ska vara torra och fötterna ska vara rena.
-
Byt strumpor och skor varje dag.
-
Använd tofflor i omklädningsrum och poolområden, gå inte barfota.
BEHANDLING
Vårtor kan försvinna av sig själv inom några månader, men ibland kan det ta flera år. Egenvård i form av vårtmedel kan förhindra vårtorna växer sig större och minska smittorisken, Även tryckavlastande plåster kan hjälpa för att minska smärta.
Kryobehandling (frysbehandling)
Vid en frysbehandling, eller Kryobehandling som det heter, fryser man vävnaden med hjälp av flytande kväve.
Behandlingen sker med en behållare som sprayar kväve på själva vävnaden. Behandlingen är snabb och är över på under en minut. Här kan du läsa mer om Kryobehandling.
Laserbehandling med ND:YaG-laser
För svårare fall av vårtor, när kryobehandling inte fungerar är laserbehandling med ND:YaG laser en effektivt behandling av vårtor. ND:YaG laser avger ljusenergi med våglängden 1064 nM och innebär att man inte skadar huden på ytan, utan att ljusstrålen går ända ner till själva roten till vårtan. En 1064 nm våglängd Nd: YAG-laser sänder ett ljus in i huden som dras till blodkärlet och det bildar en värmeutveckling som kör att kärlväggarna drar ihop sig vilket i sin tur gör att blodförsörjningen till vårtan stannar av.